Petra ringer

709370. Det var mormors telefonnummer. Jag ringde ofta till henne.

”709370, det var hennes telefonnummer, det kommer jag ihåg.” Petra, min kusin, hon har ett jäkla minne. På hennes 40-årsfest i somras började vi prata om att
skriva en bok tillsammans. Eller, rättare sagt, Petra ville skriva en bok och hon frågade om jag ville hjälpa henne. Det ville jag såklart! Detta var den tredje augusti.

Sen gick sommaren. Och hösten. Det blev advent och vi stötte på varandra i mataffären. ”När ska vi egentligen skriva den där boken?”, frågade Petra mig. Vi bestämde att nu var det verkligen dags! Sedan dess har vi träffats några torsdagar i rad och pratat, skrivit och tittat på en massa gamla foton.

Boken handlar om Petras liv, om att ha Downs syndrom, om hennes jobb, kompisar, fundering och smarta insikter. Men mest handlar den om saknaden efter mormor Anna-Greta (som var min farmor), och att den inte går över.  Boken börjar få liv och den kommer bli så fin.

I mormors knä

I mormors knä

Nu ska vi snart träffas och fika. Jag ska tänka som Petra, ”kakorna sätter sig inte på kroppen, de sätter sig i själen!”