Kontor Manus

Frågor och svar om skrivande

Jag har fått en massa frågor om skrivande – vilket känns jättekonstigt! Jag tycker ju mest det känns som att jag leker författare:) Men såklart vill jag försöka svara på dem!

  • Hur ser en vanlig dag ut?

Ja, eftersom jag ju ännu inte försörjer mig på mitt författande så är det ju en massa andra saker också att göra.

img_0800

Men nu när jag skriver så inser jag ju att jag faktiskt kan försörja mig på mitt SKRIVANDE. Mitt brödjobb är ju översättningar och copywrite jobb, det räknas väl också som skrivande? Så dagarna består i att leverera skrivjobb i tid. Copywriting är ganska nytt för mig och jag tycker det är roligt som i barnsligt roligt. Så som när man inte tänker på att tiden går. Jag försöker samla ihop en och samma arbetsuppgift till en och samma dag. Så copywriting på onsdagar till exempel. Då gör jag det hela dagen. På måndagar översätter jag. På fredagar jagar jag nya kunder och marknadsför mig. Och så skriver jag blogginlägg:) Tisdagar och torsdagar skriver jag hela dagarna. Just nu skriver jag på mitt nya manus, arbetsnamnet är ”Zinfandelsommar”. Det kommer ett eget blogginlägg om detta. Och så redigerar jag Feelgoodbokhandeln eftersom ett stort drömförlag har läst mitt manus och ville att jag skulle redigera. Då redigerar jag!

  • Hur får du inspiration?

Lyssnar på människors samtal. Pratar med människor. Tycker mest om att prata med en eller två åt gången. Jobbar på att bli mer närvarande och njuta av nuet.

img_0807

Tittar på hur människor rör sig och ser på varandra. Läser jättemycket skönlitteratur. Ibland för mycket tror jag. Det händer att jag tror att något jag läst i en bok har hänt på riktigt. Joggar. img_0907

Skriver dagbok. Reser.

img_0475

Villa Sunlight, Sitges, Barcelona

Vill resa ännu mer. Skriver ner små anekdoter och idéer, stödord. Har hela tiden med mig en penna och skrivbok. Sen tittar jag genom dem då och då och får nya idéer. Lyssnar på musik. Favorit alla gånger.

  • Hur försörjer man sig som författare?

Fel person att fråga:) Det gör jag inte. Än. Alltså gäller det att ha andra jobb. Jag har äntligen kommit dit att jag har lyxen (för mig är det lyxigaste lyxen) att ha frilansjobb vid sidan av som jag kan göra ungefär när jag vill. Jag behöver inte åka till ett kontor varje dag, om jag inte vill.

  • När skriver du?

Exakt faktiskt när som helst. Jag tror det har varit så sedan jag lärde mig skriva. Jag har kassar fulla med skrivböcker som börjar falla samman. De äldsta är snart 40 år gamla. Jag kan skriva direkt när jag vaknar, har alltid penna och skrivbok vid sängen. Jag kan vakna mitt i natten med en tanke som jag måste spara. Ofta händer det när jag är någonstans, i mataffären till exempel, att jag hör någon säga nåt kul som jag skriver ner i mobilens anteckningar. Annars gäller det ju som för alla andra jobb att sätta sig vid skrivbordet på morgonen och gå därifrån på kvällen. Även om jag inte skriver på boken hela tiden så pågår processen i huvudet. Vissa dagar vill jag sitta ensam och skriva i tysthet. Gillar särskilt ett bibliotek i närheten av där jag bor. Så här fint är det där.

img_0231

Andra dagar vill jag sitta på ett café eller på en bar. Det är en av de bästa sakerna med det jag gör. Jag kan göra det där jag själv vill.

Nästa vecka bloggar jag om sådant jag inte vill missa på Bokmässan i Göteborg!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: