Okategoriserade

Utdrag ur min bok

Här får ni lära känna en av mina huvudkaraktärer, Ingela. Ha lite tålamod med henne. Hon är snäll! Gillar du detta så finns det fler utdrag här.

Ur ”Feelgoodbokhandeln”

– Får det lov att vara en matig maj-mums? 
En korpulent herre iförd ett färgglatt förkläde håller fram en bricka mot Ingela. Irriterande nog har mannen en tandpetare i mungipan och försöker fresta henne med något som ser ut att vara ett desperat försök att hitta på något nytt. Ingela är av åsikten att om något inte redan är uppfunnet, så brukar det finnas en god anledning till det. Det gäller saker i allmänhet men kanske maträtter i synnerhet. Kokböcker med de mest absurda teman kan ju dyka upp nuförtiden. Ingela kommer att tänka på senast hon var i bokhandeln och det första hon fått syn på var en trave böcker med titeln “50 fräscha rätter med granris”. Hon hade vänt sig om och åkt hem. Bara att tänka tillbaka på händelsen gör henne upprörd. Hon tittar på mannens bricka. Ingela kan urskilja choklad, torkad banan och kokos som några av ingredienserna. Vad är det röda som syns? Inte alls mumsigt i hennes ögon. Dessutom irriterar det henne att de kallas “maj-mums”. Otroligt korkat. Och omotiverat. Irritationen hindrar dock inte Ingela från att ta en smakbit från varje ställe. Är de ändå där kunde man väl lika gärna äta, resonerar hon. Men just dessa snacks vill hon inte prova.
– Nej tack du.
Ingela snörper inte bara på munnen, utan hela hon vrids ihop som ett igenrostat gammalt cykellås. Här ska ingen komma och tro att det kan smörjas. Minsann. Så blir hon ångerfylld, den stackars färgglade tjockfarbrorn kan väl inte hjälpa att han måste stå där och prångla ut oaptitliga snacks en fredag eftermiddag, tänker hon. Det är väl något påfund från Arbetsförmedlingen. Hon ler mot honom. Ingela är en person som förnärmas av att äpplesymbolen på datorlocket är upp-och-nervänt mot henne när hon ska fälla upp locket. Varje dag tvingas hon irriteras av det. Varje gång hon har datorn framför sig och ska öppna locket måste hon mötas av ett upp-och-ner-vänt äpple. Att de som designat produkten tänkte mer på hur den såg ut uppfälld i en “m i l j ö”, som det så tjusigt skulle kallas, än vad hon som faktiskt köpt och använde produkten tyckte. Det irriterar henne och får henne att känna sig lurad. Att dessutom låta sig luras av vilt påhittade rätter, säkert av någon 14-årig prao-elev dessutom, tänkte hon INTE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: